Andrei Gheorghiescu - Blog

Be good, be unbreakable. Grow unbreakable relationships. Solve life. Build a legacy.

 • Unde e protestul antreprenorilor?

  Daca se organizeaza protestul antreprenorilor undeva specific, sa stiti ca n-am primit invitatia la eveniment.

  Ca sa fiu clar, eu o problema am pe lumea asta si ea se manifesta atunci cand “n-am cu cine, ba”. Nu e despre de ce, ce, unde sau cum. E doar despre a avea cu cine. Pentru ca, din categoria “life is a journey”.

  Eu personal n-am asteptari mari de la multe surse. In incercarea de a da sens propriei existente, pana la varsta de 33, am cam taiat de pe lista multe directii existente. Le-am taiat “de nevoie”, ca altfel sufar fara sens. Astfel, n-am asteptari reale de la politicieni sau diplomati, n-am asteptari de la religia pe care o cunosc, n-am asteptari de la inteligentele care ar trebui sa fie in educatie, n-am asteptari de la UE sau Americani si n-am asteptari de la “omul de rand”.

  Dar am asteptari mari de la mediul economic, care le permeaza pe toate. Ratiunile economice, bune sau rele, imi par mie ca au intotdeauna sens.

  Si acum, mai uit in jur si … nimic din directia asta. Nimic care sa conteze vizibil, macar. Va rog sa ma contraziceti. Mi-ar face tare bine.

  Cat valoreaza un om?

  E o intrebare grea in absolut, dar pusa in context permite niste raspunsuri. De exemplu, un om pe care-l cunosc eu personal valoreaza in piata economica peste 1 milion de Euro. In Piata Universitatii valoreaza fix tot atat cat valoreaza si un pensionar. Adica cei 100 de lei de la Soros (#sarcasmacrudemoldovean).

  Si hai sa stabilim ceva clar de acum: nu zic ca un omul de 1 milion e o fiinta mai buna si cu alte drepturi decat cel de langa el. Nu vorbesc de valoare umana, vorbesc de valoare economica, acolo unde nu suntem egali deloc. Vorbesc de putere de a genera impact si de privilegii, acolo unde nu suntem egali deloc. Vorbesc de exact ceea ce inseamna sa nu fii socialist de extrema.

  E o lectie de business de “gimnaziu” faptul ca oamenii trebuie activati in contextul in care ei au cea mai mare valoare. Poti sa ignori complet restul situatiilor. Abordarea care da rezultate nu e sa fim toti foarte valorosi in toate contextele.

  Si acum, ma intreb retoric, ce cauta “oamenii de milioane” la protest (sau acasa)? Nu ar trebui ei sa faca altceva inainte? Ceva in care sa poata pune toata greutatea lor, ca si cum si-ar dori sa castige? Si dupa ce au creat impactul de un milion, sigur, daca mai pot sa-l adauge si pe cel de 100 de lei, e minunat.

  De ce naiba mai facem business de succes daca in situatii de genul asta nu contam? Eu am 12 ani de experienta in business, nu in proteste. M-am intrebat si inca ma intreb cum fac asta sa conteze!? Mi-am raspuns partial, cam neconvingator mi se pare, inclusiv in postul de ieri. Dar par sa fiu singurel in a ma intreba si in a-mi raspunde din punctul asta de vedere.

  Imi pare ca nici nu prea am cu cine sa ma sfatuiesc, exceptand un om. Unde sunteti, fratilor!?

  “Au jucat bine dar adversarul si-a dorit mai mult victoria”

  “Domnii” din Guvern par sa joace cu “podurile arse”. Pentru ei nu exista alta cale decat victoria. Nici nu cred ca stiu complet ce inseamna victoria asta a lor dar mi-e foarte clar ca eu nu mi-o doresc. Si-au comprimis deja imaginea, demnitatea, libertatea. Stiu ca sunt lichele, ipocriti, hoti, dupa definitia celor de la protest. Si ei sunt ok cu asta. Daca castiga, o sa aiba totul inapoi plus dividende mari, caci ei vor scrie istoria si ei vor controla regulile jocului.

  Echipa mea joaca fain (a fost foarte multa lume aseara la protest, ma bucur) dar mi-e absolut clar ca nu jucam nici la 20% din potential. Sunt foarte curios cati din echipa noastra gandesc “cu riscul sa pierd tot ce am, eu joc sa castig”. Pentru ca “Domnii” din Guvern cu mentalitatea asta joaca. Lor le e foarte clar ce umaresc, la noi care e castigul!? Sa nu fie tot “capul lui Motoc” ca eu nu trofee de pus pe perete caut.

  Mie protestul mi se pare solutia omului care nu stie sau nu poate sa faca altceva de mai mare impact. Daca toti dintre noi au doar aceasta optiune, nu stam deloc bine. Si sunt convins ca optiuni avem, multe.

  Singurul meu raspuns

  Nici omul de 1 milion n-ar putea face nimic daca e singur. Dar 100 ca el, 1000 ca el … Unde suntem, antreprenorii romani, cei care visam sa reinventam tara asta prin reusitele noastre? Cum conteaza ce se intampla acum pentru munca noastra, de o viata pentru unii? Cum contam noi? Suntem toti, leaderi unul si unul, dar avem leaderi care sa ne uneasca pentru a face ceva in lupta asta? Cand o sa avem democratia pe agenda noastra de lucru, dragii mei antreprenori romani? Ca eu in altcineva nu-mi pun sperantele.

  Cine imi poate raspunde la intrebarile astea? Pt ca e si tacerea un raspuns. Si se traduce in “Andrei, it does not make business sense to get involved and exposed. It’s better to play it Lean and adapt to whatever this would bring.”. Iar daca e asa, dragii mei amici, cunoscuti, prieteni, colegi de echipa si parteneri – eu va pup drag, empatizez cu voi, dar sunteti singuri in treaba asta cu protestele. Sub nicio forma nu voi face ceva ce n-are “business sense” ca alt “sense” nu are sens. Iar daca doar e vorba de frica de a pierde, pai, ajung de unde am plecat … “n-ai cu cine, ba, n-ai cu cine”.

  Daca vrei sa-mi faci o favoare, trimite articolul meu cuiva legat de antreprenoriatul romanesc. Poate ma lamuresc si eu cum sta treaba cu “noi, antreprenorii”.

  Doamne-ajută!

  LE: http://m.evz.ro/un-antreprenor-roman-ii-face-o-oferta-de-nerefuzat-lui-ciorbea.html – e … ceva … Mai sunt si alte exemple?

  LE2: http://imgur.com/2LjptMx – intrebarea ar fi, n-a facut toata lumea vizata asa!?

  LE3: https://www.facebook.com/hashtag/grevagenerala_singura_solutie?source=feed_text&story_id=10212200478389987 – ma tem totusi ca asta nu poate dura prea mult si ne doare mai mult pe noi.

  LE4: http://www.mediafax.ro/social/foto-un-antreprenor-si-a-mutat-biroul-in-piata-victoriei-pentru-a-putea-sa-si-lucreze-dar-sa-si-protesteze-la-adresa-guvernului-16146689

  So, what do you think about it!?

  interventions